QUARTIER Építésziroda

Magunkról

Budakeszi városban található Quartier Építészirodát 2002 májusában Kalivoda Árpád alapította. Az alapításkor az alapgondolat a mérnöki precizitás és a művészeti intuíció ötvözése volt, így ma is valljuk és célként tekintjük a Funkció, a Környezet, a Megbízó és a Tervezői ambíciók harmonikus metamorfózisát.

Eddigi referenciánkban széles spektrumban mutatkoznak az épületek, a családi háztól kezdve a társas házakon keresztül a nagyobb középületekig. Irodánk teljes körű generál tervezést vállal külső megbízható és összeszokott szaktervezők bevonásával.

Itt és most, avagy az építészet többarcúsága

Az építészet a funkció, a környezet és a személyes motivációk tükrében.

Vajon egy építész vallhat-e magának mindig változatlan stílust?

Vajon egy stílus képviselheti-e a világ ezerarcúságát?

Megérzések. A megfoghatatlan világból megépíthető világot alkotunk. A személyes motiváció a megrendelő és a tervező részéről olykor erősebbnek mutatkozik, mint a környezet megismerése és megértése, vagy a funkció tisztelete. Feladatunknak tartom, hogy e hármas egység egyensúlya ne boruljon fel, mivel ennek kellene meghatároznia a stílust. Bármelyik irányba való erősebb elmozdulás eredményezhet oda nem illő, vagy ott nem működő, esetleg nem élő, lelketlen épületeket. Épületeink helyhez és időhöz kötött műalkotások, nem mozdítható tárgyak, melyek önmagukban is életképesek.

Mennyire önmagának alkotó művész az építész? Meddig lehet ezt vállalni? Az önmagunk által felépített stílus felülemelkedhet-e, vagy elnyomhatja-e ezt a hármas egységet? Munkám során újra és újra hasonló kérdésekbe ütközök. Útkeresésem során mindig szépséget találtam a hely, a funkció és a megrendelő megértésében. De veszélyes túlságosan átengedni magunkat ennek a megnyugvásnak, mintha magától értetődő volna. Az igazat megvallva, azt hiszem, jobb volna ellenállni ennek, hiszen itt és most nem egy adottság egyszerű eredményeként létrejövő örömről van szó, hanem egy intellektuális erőfeszítésről. Ezt fontos figyelembe venni és megérteni útjaink során.

Kalivoda Árpád
Építész